De nieuwe roman van Dimitri Verhulst, Hebben en Zijn, wordt vandaag in NRC Handelsblad kritisch besproken (€) door recensent Thomas de Veen. De conclusie van de twee-ballen-recensie luidt als volgt: ‘Wat heeft Dimitri Verhulst nog te zeggen? Zijn taalvuurwerk heeft plaatsgemaakt voor machteloze plofjes.’

In een lang bericht op Facebook verbaast schrijver Jan van Mersbergen zich over de inhoud en de kwaliteit van de NRC-recensie. Hij schrijft:

‘Alle vuur ontbreekt,’ luidt de veelbelovende kop. Op de tekening een gebochelde schrijver die uit een put probeert te kruipen. De inkpot is omgevallen. Er staat een geel hert. De schrijver reikt je de hand, of misschien wil hij door de recensent uit de put getrokken worden. Dus ik denk: hieronder wordt uitgelegd waar het mis is gegaan. Dat wordt echter nergens uitgelegd. De schrijver wordt zonder pardon en vooral zonder argumenten de put ingetrapt.

Van Mersbergen concludeert:

Een recensie in een landelijke krant met een redelijk omvangrijk boekenkatern waar geen enkel oordeel in staat dat niet vooraf bedacht kan zijn. Geen enkele duiding van wat de schrijver doet en welke middelen hij gebruikt. Wel een oordeel zoals tegenwoordig erg vaak terug te vinden is op lezerssites op internet, waar lezers de mogelijkheid krijgen een boek af te serveren met één ster, met als reden: ‘Ik kwam er niet lekker in.’ De leegte van die lezersrecensies is compleet doorgedrongen tot het recensentengilde.

Lees de gehele analyse van Van Mersbergen hier.