De laatste grootste canonenquête stamt uit 2002, maar die werd gehouden onder de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en het resultaat was een nogal behoudende lijst. Pas op nummer 14 werd het eerste boek geschreven door een vrouw aangetroffen (twee vrouwen zelfs): Betje Wolff & Aagje Deken met Sara Burgerhart.
Er zijn in de tussentijd wel andere canonlijstjes gekomen. Zo is er een canon vanuit Vlaams perspectief, die herzien is in 2020. We hebben ook nog een Nijmeegse canon van 222 werken die nogal discutabel is, want het leek of de wetenschappers daar hun eigen voorkeuren mochten botvieren.

Nu staat er op DBNL een nieuwe enquête klaar waaraan iedereen kan meedoen. Tot 19 juni heb je de tijd om je eigen boeken in te brengen en om op de lijst iets meer vrouwen te krijgen (hier heb je een tiplijst) of wat meer boeken uit de lgbtq+-hoek (hier heb je een tiplijst) of wat meer kleur bij de schrijvers (zie hier een boek met leeslijsttips).

Ga hier naar de enquête. Je mag maar 10 werken noemen.