Twee voorspellingen vandaag over wie de Libris Literatuur Prijs aanstaande maandag moet winnen. De Nieuwe Contrabas Podcast is Wormmaan van Mariken Heitman, de gedroomde winnaar. Onder voorzitterschap van Ionica Smeets bespreken Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers de genomineerden.

In NRC Handelsblad houdt Thomas de Veen bijna alle opties open:

Als de jury wil verrassen, wordt het Heitman. Als de jury wil behagen (maar op basis van de eerdere keuzes betwijfel ik dat), wordt het Kuypers. En als iemand in de jury met die keuzes écht niet kan leven, wordt het niet Dros, maar Van Marissing.

Als je wilt weten hoe De Veen tot deze conclusie komt, klik dan hier.

In De Groene Amsterdammer besprak Kees ’t Hart al eerder de shortlist. Volgens hem moet Auke Hulst de prijs winnen.

Zijn roman heeft de minste overtuigingsdwang en is daarom het beste. Hij schrijft van de genomineerden het minst krantachtig. Zijn stijl is die van de brutale gelijkhebber die juist daarom ongelijk heeft en het nog weet ook. Hij schrijft tegen de klippen op.