Gisteren beschuldigde criticus Alle Lansu in een ingezonden brief in de Volkskrant literatuurwetenschapper Geert Buelens ervan dat hij de P.C. Hooftprijs voor Jeroen Brouwers had proberen te blokkeren. In een reactie onder het bericht daarover op Tzum schreef Gwennie Debergh de volgende reactie:

Ik ken Geert Buelens al vele jaren als een erudiete, aimabele en hoogst integere collega, die een dergelijke beslissing in eer en geweten zal hebben genomen. Het was zijn volste recht om in 2010 te vinden dat de P.C. Hooft-prijs niet naar mijn echtgenoot diende te gaan, en Charlotte Mutsaers schreef een oeuvre dat deze bekroning evenzeer verdiende.
Meer bedenkingen heb ik bij figuren die zich geroepen voelen om in dergelijke jury’s te zetelen zonder één letter van Brouwers te hebben gelezen, wat er in sommige jaren ook toe heeft geleid dat de prijs niet aan hem werd toegekend.
Gwennie Debergh