Toine [Donk] zat voor zijn huisje in Frankrijk en dacht dat elke maand zijn eigen karakter heeft:

In oktober gaat voor het eerst weer de houtkachel aan, in mei plukken we vlierbloesem voor siroop, in december staan zijn [sic] er geen straatlantaarns om onze avonden te verlichten.

Je vraagt je wat ze met die straatlantaarns doen in Frankrijk. Halen ze die in december weg? Toine filosofeert door:

Zo krijgt elke maand zijn stempel en vroeg ik mij af: hoe ervaren schrijvers een bepaalde maand?

En pats boem: een nieuwe literaire reeks is geboren, want vanaf september zal Das Mag elke maand een boekje met hardcover uitbrengen over een maand. Elke maand zal een ‘eersteklas schrijver’ die op ‘een shortlist van een grote literaire prijs’ heeft gestaan een boekje voor zijn rekening nemen.

Zo neemt Annelies Verbeke je in September mee door de oude agenda’s van haar alter ego: ‘want agenda’s vertellen meer over een persoon dan dagboeken of brieven.’

Ook die omschrijving levert alweer tal van vragen op. Is september typisch een maand om door je agenda te bladeren? Bekijkt het alter ego van Annelies Verbeke alleen de maand september in haar agenda of komt ook oktober – of pak hem beet april – aan de orde?

Vragen, vragen: het enige wat je bijna zeker weet is dat het vast een goed verhaal is, omdat Annelies Verbeke het geschreven heeft.

De namen van de andere auteurs worden later onthuld.