Maxime Garcia Diaz heeft de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut gewonnen met de bundel Het is warm in de hivemind (De Bezige Bij). Ze ontving een cheque van € 1.500.

Het juryrapport:

De jury kent de C. Buddingh’-prijs 2022 toe aan het werk van een dichter die opzettelijk verstoort en daarbij computertaal inzet. Zij kijkt niet door een roze bril naar de wereld, of toch wel? Haar poëtische bewegingen omzeilen met speels gemak de obstakels die haar opgeworpen worden. De dichter is er niet vies van om soms de aandacht van de lezer te vragen door te schreeuwen. Het is een bundel die de realiteit van de vrouwelijke dichter nadrukkelijk bespreekt. Ja, een werk dat gelardeerd is met oorlogstaal. Het is geen schild waarachter de dichter zich verschuilt. Het is een opengewerkte bundel. De zinnen zijn zorgvuldig geschreven en het geheel getuigt van een grote belezenheid.

De andere genomineerden waren
Ferdy Karto – Het Firmament Tussendoor (Nadorst)
Nisrine Mbarki – Oeverloos (Pluim)
Esohe Weyden – Tussentaal (Vrijdag)

In de jury zaten Daan Doesborgh, Jelle Van Riet en Michael Tedja.