In de NRC schrijft de ad interim-ombudsman van dienst Lotfi El Hamidi deze week over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bij Prometheus door uitgever Mai Spijkers. Die beschuldigingen stonden in twee paginalange artikelen in de Volkskrant; één door oud-werknemer Ronit Palache en één journalistiek stuk waarin diverse getuigen aan het woord kwamen. Nogal spraakmakend, maar voor de NRC geen reden om er een nieuwsberichtje aan te wijden. Trouw schreef er wel over en in de lokale krant Het Parool (Prometheus zit in Amsterdam) verscheen ook een artikel, maar bij de NRC bleven de luiken dicht, want ‘dit is geen nieuws’.

Ja, in het verhaal is er sprake van grensoverschrijdend gedrag door Spijkers, zegt chef Cultuur Sandra Smallenburg. Dat valt niet te bagatelliseren. Maar de aantijgingen waren niet heftig genoeg om er een krantenbericht aan te wijden. Dat had een aantal redenen. Zo was algemeen bekend dat Spijkers niet alleen een gehaaide uitgever is maar ook een beruchte reputatie heeft als leidinggevende. Dat praat uiteraard zijn gedrag niet goed, maar dat maakt het nieuws minder… nieuws.

Lees het hele stuk hier.