Radiomaker Anton de Goede heeft een contract getekend bij De Arbeiderspers om de biografie van Heere Heeresma te schrijven. We vroegen hem van wie het idee kwam.

Het initiatief komt bij mij vandaan. Ik correspondeerde in de jaren negentig al met hem. De AP leek mij de beste en meest logische keuze qua uitgeverij. Daar is Een jongen uit Plan Zuid verschenen en ook Kijk een drenkeling komt voorbij. Bovendien gaf de AP ook het brievenboek Bleib Gesund! uit in Privé-domein. Dat ik de komende tijd aan het boek kan werken is mede mogelijk gemaakt door het Jaap Hartenfonds.

Wordt het een traditionele biografie?

Enerzijds wel, ik streef naar een volwaardige biografie waar zelfs Hans Renders blij mee zal zijn. Anderzijds, een biografie van Heere Heeresma kán niet ‘traditioneel’ zijn. Daarvoor is de persoon Heeresma te ongrijpbaar en te raadselachtig.

In 2011 maakte De Goede dit in memoriam naar aanleiding van het overlijden van Heeresma.

(foto Heere Heeresma: Rob Bogaerts, Anefo, Nationaal Archief, CC0)