Op 69-jarige leeftijd is de journalist en documentairemaker John Albert Jansen overleden. Hij was directeur, regisseur en producent van Oogland Filmproducties en regisseerde films over dichters als Hugo Claus (Wreed geluk, 2009), de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska (Einde en begin, 2011) en Remco Campert (Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert, 2016). Samen met Anton de Goede maakte hij in 2022 En de naam is: Heeresma – Een familiegeschiedenis.

De website van Oogland meldt dat John Albert Jansen al geruime tijd leed aan leukemie. Tot het einde van zijn leven was hij aan het werk. Zijn laatste film, geproduceerd door Moondocs, Het Stof dat Zwerft – De Odyssee van Edgar Hilsenrath is bijna af. De film wordt in zijn geest voltooid.

John Albert Jansen (1954) studeerde Nederlands en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Berlijn. Vanaf het midden van de jaren tachtig was hij actief als journalist en programmamaker. Hij schreef voor onder meer Het Parool, Het Vrije Volk, de Volkskrant en Vrij Nederland. Met name voor de VPRO maakte hij radioprogramma’s.
Over zijn films schreef NRC-criticus Hans Beerekamp: ‘Jansen slaagt er als geen ander in literatuur, landschappen en persoonlijke en nationale geschiedenis te vervlechten tot een documentaire, die zelf ook kunst is. Het is een poetische vorm van visuele essayistiek.’

Foto van YouTube: John Albert Jansen geïnterviewd tijdens het filmfestival van Sibiu in Roemenië.