De door Adri Boon vertaald Nocilla-trilogie (Koppernik) van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo heeft de Europese Literatuurprijs 2022 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt.

Uit het juryrapport:

We hebben gekozen voor dit boek omdat het zo’n bijzondere leeservaring is, een zeer gewaagd én geslaagd experiment. Een waaier van verhalen, een caleidoscopische verzameling levens, een opsomming van reëel-bestaande wetenschappelijke en particuliere ‘verzonnen’ theorieën die je wel of niet snapt – en dat maakt eigenlijk niet uit. Het is een spel, een opdracht, een eindeloze verzameling waarin de verhalen groter en kleiner worden, als de weggeworpen schoenen die achteloos in een boom hangen – en niemand weet precies waarom.

De vertaler, Adri Boon, heeft hier een ware tour de force geleverd, want met al die losse fragmenten, citaten, verwijzingen, tekstsoorten in verschillende stijlen, en niet te vergeten een heel lange zin in het laatste deel, moet het een hondsmoeilijke klus zijn geweest. Maar wat een souplesse, wat een beweeglijkheid ook in de vertaling; nergens stokt het, je struikelt niet. En zoals voor alle literatuur geldt: juist die eenvoud is moeilijk. De meeste korte verhaaltjes lezen vlot weg, maar zijn zorgvuldig gecomponeerd en bespelen vele registers. In het Nederlands moeten al die registers, al die misschien wel of misschien niet met elkaar verbonden draden, al die citaten en verwijzingen zichtbaar gemaakt worden, en net zo klinken als in het origineel. Dat vergt belezenheid, maar ook groot inlevingsvermogen en inventiviteit.

Wij hopen dat dit unieke boek door deze bekroning een groter publiek bereikt. In de Nocilla-trilogie wemelt het van de mensen die afwijken, die anders kijken, anders waarnemen, die zich storten op onmogelijke projecten, hun hele leven wijden aan wat we onzinnig zouden kunnen noemen, ware het niet dat juist de toewijding aan het onmogelijke en nutteloze, ogenschijnlijk zinloze te zien is als een sterke reactie op het dictaat van het nut, de vermarkting van al het menselijke, van al het levende. Kijk, roept de Nocilla-trilogie: het kan echt nog alle kanten op, met de zin en onzin van ons bestaan. Laten we aan het verbeelden, denken, scheppen slaan. Laten we iets maken. Omdat het kán. Omdat we in de kern creatieve scheppende wezens zijn. Zo laat de Nocilla-trilogie een diep engagement met het leven zien.

Agustín Fernández Mallo en Adri Boon ontvangen de prijs op zaterdag 5 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.
De Europese Literatuurprijs bekroont het beste hedendaagse Europese fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van het winnende boek wordt bekroond; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De jury hoopt dat dit unieke boek door deze bekroning een groter publiek zal bereiken.

De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2022 bestaat naast auteur Manon Uphoff uit Hans Maarten van den Brink (De Groene Amsterdammer), Martine Vosmaer (winnaar ELP 2020 voor Lente van Ali Smith, een duovertaling met Karina van Santen), Ilja Velthuis (Athenaeum, Haarlem) en Fons Plukker (Maximus Hillegersberg, Rotterdam).

Onze recensent Daan Pieters schreef over dit boek: ‘De Nocilla-trilogie is dan ook het meest originele boek dat ik in lange tijd heb gelezen en zeker een unicum in de Spaanstalige literatuur.’ Lees zijn hele recensie hier.