Mario Molengraaf ruimt een beetje op en daarom is er nu op Catawiki een veiling te vinden van boeken, briefjes, aantekeningen en ook een schilderij van Hans Warren waarop hij zijn duiven heeft afgebeeld. Het werk uit 1960 heeft nu nog 4 euro als hoogste bod. Opvallend genoeg zijn de items van anderen meer in trek. Op ‘De legendarische licentiaatsthesis (doctoraalscriptie) van Tom Lanoye over de poëzie van Hans Warren’ is inmiddels al 102 euro geboden en er staat al een bod van 150 euro voor de

Zeer luxueuze editie van ‘In de piste’, het officiële poëziedebuut van Tom Lanoye. Het betreft het exemplaar dat de dichter aanbod aan Hans Warren die op 31 maart 1984 de bundel ‘doopte’. Drievoudig gesigneerd en met interessante extra’s, te weten een foto van Hans Warren die zijn toespraak houdt en Tom Lanoye die aandachtig luistert, plus het oorspronkelijke omslag van ‘In de piste’ (voor- en achterzijde).

Het opvallendst is wellicht het beeld dat Jan Wolkers van Maria de Roo maakte. De beschrijving ervan is al een klein beetje literatuurgeschiedenis op zich:

Jan Wolkers was een geweldige schrijver, maar misschien nog beter als beeldhouwer. Dit beeld, met indrukwekkende ‘provenance’, getuigt daarvan. Wolkers en Maria de Roo trouwden zomer 1947, eerder was zij de vriendin geweest van Hans Warren. Een tijdlang was zij muze en model voor Jan Wolkers, deze buste is daarvan een voorbeeld. Zij is de ‘Sonja’ uit Wolkers’ roman ‘Een roos van vlees en ook de ‘Sibylle’ uit Warrens ‘Geheim dagboek 1942-1944’. De achtergronden van het aangeboden beeld worden besproken op pagina 329 van de Wolkers-biografie door Onno Blom, ‘Het litteken van de dood’. Begin 1951 schonk Wolkers het beeld aan Warren. Op de zwartwit-foto zien we de buste in diens werkkamer te Borssele staan. De conditie van het beeld zelf is uitstekend, die van het voetstuk matig. Zie de foto’s. De foto’s van de werkkamer en van de fax door Jan Wolkers horen niet bij de kavel, doch dienen om de herkomst te illustreren. Wolkers schreef de fax aan een medewerker van de Zeeuwse Bibliotheek toen het beeld daar werd tentoongesteld. Materiaal: chamotte (gebakken klei) op houten voetstuk, hoogte met voetstuk 38 cm.
Toegevoegd: een prachtig exemplaar van de eerste druk van ‘Geheim dagboek 1942-1944’, op 13 november 1981 gesigneerd door Hans Warren.
In verband met de kwetsbaarheid van het beeld wordt afhalen (dan wel laten bezorgen door de verkoper) aanbevolen.

De teller staat nu al op 1001 euro.

Kijk op Catawiki voor de complete veiling. Over 7 dagen is het zover.