Droevig literair nieuws uit Spanje: de krant El País bericht dat vandaag, 11 september 2022, schrijver Javier Marías is overleden in Madrid. Hij werd 70 jaar.

Marías vertaalde veel Engelstalige literatuur en doceerde een tijdlang in Oxford, maar verwierf vanaf de jaren negentig steeds meer faam met zijn eigen romans en werd tot de top van de naoorlogse Spaanse auteurs gerekend. De Nederlandse vertalingen van zijn werk worden uitgegeven door Meulenhoff, waar ook zijn laatste roman, Tomas Nevinson, eind deze maand postuum zal verschijnen. Naar aloude gewoonte is het boek een schot in de roos.

Helaas wordt het zeer diverse oeuvre van een auteur die schitterde met boeken als De verliefden, Jouw gezicht morgen of Een hart zo blank hier afgesloten. Zijn romans waren volstrekt uniek en onvergelijkbaar, steevast verrassend en toch herkenbaar. Op stilistisch gebied stak hij ver boven de middelmaat uit. Zijn naam viel ook meermaals als kanshebber voor de Nobelprijs. Sinds het overlijden van Rafael Chirbes (2015) en Juan Goytisolo (2017) komt hiermee definitief een einde aan het tijdperk van wat je weleens de Spaanse ‘Grote Drie’ zou kunnen noemen.