Het is inmiddels alweer zeven jaar geleden dat Hans Dorrestijn de vijfjaarlijkse Tollensprijs won. Vandaag maakte Lotte Jensen in het radioprogramma De Taalstaat bekend dat Ellen Deckwitz de nieuwste winnaar van de prijs is. De prijs wordt toegekend aan een schrijver die in de afgelopen vijf jaar naar de mening van de jury een opvallende literaire prestatie leverde. Jensen noemde met name Olijven moet je leren lezen waarin Deckwitz poëzie voor een groot publiek toegankelijk maakte. Ze bevrijdt jongeren van versvrees.

Eerdere winnaars waren Willem Kloos, Louis Couperus en Maria Dermoût.

De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro en een bronzen legpenning met de beeltenis van Tollens erop. De prijs zal op zondag 11 december worden uitgereikt op in het Museum Rijswijk (woon- en sterfplaats van Tollens). De jury bestond uit Jan Baeke, Lotte Jensen, Bas Kwakman, Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Ruud Poortier en Aleid Truijens.

Beluister of bekijk het fragment uit De Taalstaat hier terug.