Tijdens de 20e editie van het NK Poetry Slam op het International Literature Festival Utrecht is Tom Driesen er vandoor gegaan met de Gouden Vink. Behalve deze trofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog, kreeg Driesen een cheque van 1000 euro.

Tijdens de grote finale van het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg, namen acht woordkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar op: Angelika Geronymaki, Bekvegter, KMR, Ko de Kok, Linde van Wingerden, Madelief Lammers, Suzanne Krijger en Tom Driesen. Zij verzekerden zich van een plek in de finale door tien dagen geleden de halve finale van het NK Poetry Slam te winnen. Tom Driesen mag zich na vanavond Nederlands Kampioen Poetry Slam 2022 noemen, neemt de Gouden Vink wisseltrofee mee naar huis en wint €1000. De tweede plaats was voor Linde van Wingerden, die met een prijs van €250 naar huis ging.

De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen maar ook het het publiek voor zich zien te winnen. Het publiek bracht hun stem uit door zo hard mogelijk te applaudisseren en joelen voor de favoriete poetry slammer. De jury bestond dit jaar uit spoken word artiest Esohe Weyden, dichter Joost Oomen en muzikant Thijs Boontjes. De presentatie was in handen van Daan Doesborgh en Sophia Blyden.