In de Verenigde Staten, tot voor kort volgens velen de kampioen van het vrije woord, zijn duizenden boeken en auteurs het slachtoffer geworden van censuur. Boeken worden geweerd uit bibliotheken of belanden op een lijst van titels die niet meer mogen worden uitgeleend.

Dat schrijft Thomas Rueb vanochtend in de Volkskrant.

Elke week worden op Amerikaanse scholen en bibliotheken nieuwe boeken uitgebannen. Het zijn boeken over seks, gender, racisme, geestesziekte, identiteit, abortus, de Holocaust, magie. Er zitten Nobelprijswinnaars tussen, controversiële klassiekers zoals To Kill a Mockingbird en The Catcher in the Rye, maar ook fantasieverhalen waaronder The Lord of the Rings en Harry Potter.

De motor van deze censuur: conservatief, christelijk rechts. Dit jaar werden in verschillende Republikeinse staten al zo’n 60 wetten aangenomen die onderwijs beletten over seks, gender, ras of pijnlijke Amerikaanse geschiedenis, waaronder slavernij, te praten. Boekcensuur past in die trend.

Ook meer verlichte kringen censureren er lustig op los, maar dan vanuit de weerstand tegenover verouderde stereotypen over seks en ras. PEN America heeft uitgerekend dat tussen juli 2021 en juli dit jaar op verschillende plekken in de VS 2.532 boeken van 1.261 auteurs werden verboden. ‘Dit is goed voor niemand en gevaarlijk voor iedereen,’ zegt de non-profit organisatie.

Lees hier het onthutsende verhaal in de Volkskrant. Op de foto de schrijfster van To Kill a Mockingbird, Harper Lee, tijdens een ontvangst op het Witte Huis.