Meeslepende fantasy van eigen bodem

Goede fantasyboeken voor tieners komen blijkbaar niet alleen meer uit het buitenland. De Nederlandse Rima Orie schreef met In het vervloekte hart een spannend fantasyverhaal met flink wat horror, gebaseerd op onze eigen koloniale geschiedenis.

Hoofdpersoon van het boek is Priya. Ze is geboren tijdens de bloedmaan en daarom heeft ze speciale gaven: ze kan de zielen van mensen, dieren of monsters manipuleren en hun fysieke bevelen geven. Omdat ze een bloedkind is wordt ze door de meeste mensen beschouwd als een monster, dus leidt ze een zo onopvallend mogelijk leven. Als ze de kans krijgt om als student een plek te bemachtigen in het grootste militaire fort van het land, ontdekt ze dat haar vloek hier als een gave wordt gezien. Samen met andere bloedkinderen wordt ze getraind om mee te kunnen vechten in de guerrillaoorlog tegen de kolonisten die het land bezetten. Én tegen een monsterlijk wezen en zombies met bloedende monden die elke nacht aanvallen.

Ja, het gaat er In het vervloekte hart soms behoorlijk bloederig aan toe. De trigger warning voor in het boek had ons al gewaarschuwd: ‘Dit boek bevat inhoud die door lezers als schokkend ervaren kan worden, zoals: emotionele mishandeling, (kinder)moord, marteling, menselijke experimenten, verminking, racisme, discriminatie, buitensporig geweld en oorlogsgeweld.’ Orie schrijft meeslepend en lijkt inspiratie geput te hebben uit de boeken rond tovenaarsleerling Harry Potter, de mythe van de Minotaurus en zombieseries als The Walking Dead. Maar naast actie en spanning biedt het boek ook psychologische verdieping. Zo ontwikkelt Priya zich van onzeker buitenbeentje tot krachtige heldin, en verwerkt ze de problematische relatie met haar familie.

Orie baseerde het fictieve land Awaran, waarin het verhaal zich afspeelt, op Suriname, het land waar haar Hindoestaanse ouders vandaan komen. Koloniaal Suriname welteverstaan, na de afschaffing van de slavernij. Ze voert verschillende bevolkingsgroepen op, waarin die van Suriname zijn te herkennen. Deze voeren strijd tegen de kolonisten, die zonder al te veel verbeeldingskracht Hollanders kunnen zijn. In deze strijd tegen de overheersers vallen de verschillen tussen de volkeren voor een groot deel weg. Hoe anders dan in de realiteit. In haar nawoord zegt Orie over Suriname: ‘De scheurlijnen van het verleden zorgen er nog steeds voor dat samenwerken in het heden af en toe een opgave is.’ En dat is het sterkste aspect van dit boek: het pleidooi voor het overbruggen van verschillen tussen mensen en bevolkingsgroepen. Wanneer vooroordelen overwonnen kunnen worden is elk monster te verslaan, zo lijkt de boodschap.

Jos Noorman

Rima Orie – In het vervloekte hart. Moon, Amsterdam. 448 blz. € 19,99.