Er zijn slechtere weken denkbaar voor René van Stipriaan. In het Hodshon huis in Haarlem, bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, is zojuist de Nederlandse Biografieprijs 2022 uitgereikt aan René van Stipriaan voor zijn biografie De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje. Hij krijgt 15.000 euro. Gisteren ontving hij al de Libris Geschiedenis Prijs (groot 20.000 euro) voor zijn biografie. En afgelopen vrijdag kreeg Van Stipriaan ook al de Leonard Willemsprijs (groot 5.000 euro) voor zijn biografie over Bredero.

De jury was onder de indruk van de wijze waarop Van Stipriaan met verve en moed de complexiteit van de geschiedenis behandelt en een beeld schetst van Willem van Oranje als een man die steeds vermalen dreigde te worden door alle conflicten waar hijzelf ook bij betrokken was, maar die steeds weer overleefde, door opportunistisch handelen, maar ook door geluk.

Deze andere genomineerden waren:
– Lieneke Frerichs, Nescio, leven en werk van J.H.F. Grönloh
– Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
– Pieter Sijpersma, Hans Wiegel. De biografie
– Jolande Withuis, Geen tijd te verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994

De jury bestond uit: prof. mr. Arend Soeteman (voorzitter), Pauline Kruseman, dr. mr. Maarten Asscher, prof. dr. Elke Brems en prof dr. Frits van Oostrom.