Het online magazine Elders literair presenteerde op zaterdag 12 november 2022 in Theater in de Steeg in Den Haag de eerste papieren editie. Hierin staan onder meer bijdragen van Alara Adilow, Jan-Hendrik Bakker, Arjen Duinker, Kees Ruys en Anne Vegter. Het was een bijzondere avond met literaire, muzikale en audiovisuele optredens – én de bekendmaking van de winnaar van de Elders literair-verhalenwedstrijd 2022.

Elders literair is een Haags initiatief en richt zich op Nederland, Vlaanderen en andere Nederlandstalige gebieden en gaat over het vertrouwde en het onbestemde, over dromen en vertrekken, over arriveren en verdwalen, en over terugkeren. ‘Hier’ of ‘elders’, steeds is één specifieke plek het uitgangspunt. Zoals Linn Ullmann het stelt in haar roman De rustelozen (2015): ‘Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plek waar je staat.’

Met bovenstaand motto als uitgangspunt begon Elders literair in september 2021 een digitaal literair platform voor verhalend proza, poëzie, essays, podcasts, boekbesprekingen, fotografie en (andere) beeldende kunst. Al snel zag het platform eruit zoals gehoopt en begonnen de redactieleden en uitgever Franc Knipscheer aan uitbreiding te denken: een papieren tijdschrift. En dat is er nu óók.

Het tijdschrift verschijnt 2x per jaar en is vanaf zaterdag 12 november via https://www.eldersliterair.nl/losse-nummers bij elke (online) boekhandel en bij uitgeverij In de Knipscheer (Haarlem) te koop voor € 15,- (exclusief verzendkosten). Voor abonnementen en meer informatie zie: https://www.eldersliterair.nl/abonneren-op-elders-literair

Op zondagmiddag 4 december volgt de Belgische presentatie in Contemporary Art Platform WARP in Sint-Niklaas. Meer informatie op www.eldersliterair.nl