De jury van de Boekenbon Literatuurprijs wordt komend jaar voorgezeten door Ingrid van Engelshoven. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Ingrid van Engelshoven:

Literatuur daagt ons uit tot reflectie, tot het zien van nieuwe perspectieven, ze nodigt ons uit te twijfelen. Daarmee helpt literatuur ons juist datgene te doen waar we als samenleving steeds minder toe in staat zijn. Meer dan ooit moeten we dus die kracht van literatuur omarmen. De Boekenbon Literatuurprijs is een bijzondere prijs die het belang van literatuur in onze samenleving onderstreept. De prijs spreekt zijn waardering uit voor het belangrijke werk van schrijvers en moedigt lezers aan te lezen en te blijven lezen. Met heel veel plezier ga ik het komende jaar, samen met mijn collega-juryleden, aan de slag om schrijvers het podium te geven die ze verdienen.

De jury bestaat in 2023 uit Ingrid van Engelshoven (voorzitter) – oud-minister van OCW; Gerben de Bruijn – eigenaar boekhandel PostScriptum, Schiedam; Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen; Hind Fraihi – journalist voor Apache en columnist voor De Tijd; Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’; Miriam Piters – conrector Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum en Athenaeum en Joyce Roodnat – columnist, journalist en literair recensent voor NRC