Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de sonnetten van Ilja Leonard Pfeijffer niet langer gewenst werden in de NRC door de nieuwe chef boeken Peter de Bruijn. Pfeijffer riep zijn lezers op om een mail naar De Bruijn te sturen. Die lezers kregen bovenstaande reactie van De Bruijn. Op Facebook reageert Pfeijffer weer op die reactie:

Ik dank mijn vrienden voor hun overweldigende steun. De betrokkenheid heeft mij ontroerd. Voor alle duidelijkheid geef ik een korte toelichting op het onderstaande antwoord. De nieuwe chef van de boekenbijlage, Peter de Bruijn, die mij kennelijk zozeer bewondert dat hij mijn achternaam verkeerd spelt, heeft mij aangeboden dat ik na beëindiging van de vaste rubriek van het tweewekelijkse sonnet af en toe een mooi essay voor hem mag schrijven, bijvoorbeeld over het thema van de boekenweek. Zijn vernieuwende visie houdt dus in dat een unieke vaste rubriek plaats moet maken voor incidentele bijdragen over voorspelbare onderwerpen.