Vorige week werd bekend dat Erik Jan Harmens een beurs van het Letterenfonds had gekregen om de biografie van Menno Wigman te schrijven. Vandaag bracht uitgeverij Prometheus het nieuws eveneens naar buiten.

Harmens wil een biografie schrijven die – uiteraard – het leven en werk van Menno Wigman behandelt, maar hij wil ook een portret schrijven van een generatie die nooit een generatie werd, na de snelle opkomst en ondergang van de Maximalen en de Nieuwe Wilden eind jaren tachtig.

Harmens denkt er drie jaar zoet te zijn met het schrijven van de biografie.

Voor velen riep de bekendmaking ook vragen op, want zou Rob van Essen niet de biografie schrijven? Van Essen licht toe:

In 2018 kwam De goede zoon uit. In die roman kwamen veel thema’s en onderwerpen samen die ook in mijn eerdere boeken een rol speelden, en ik vroeg me af of dit niet een (al dan niet voorlopig) eindpunt was, wat het schrijven van fictie betrof. Het was ook voor het eerst dat er een boek van me uitkwam zonder dat ik al aan iets nieuws bezig was, kortom: wat nu? Toen ik begin 2019 van uitgeverij Prometheus de onverwachte vraag kreeg om de biografie van Menno Wigman te schrijven, dacht ik: ah, dat wordt dus het nieuwe project. Ik begon met interviewen en archiefonderzoek, maar daarna gebeurden er een aantal dingen: ik won de Libris Prijs, vanwege de liefde bracht ik veel tijd door in Brussel, een jaar later kwam corona met de bijbehorende lockdowns, er veranderde in en buiten mijn leven dus van alles, maar het belangrijkste was dat ik weer begon te schrijven, aan een verhalenbundel, een roman en zelfs een gedichtenbundel. Opeens was ik (weer) meer schrijver dan biograaf. Die twee rollen bleken steeds minder goed samen te gaan en daarom heb ik zomer 2021 de opdracht om de biografie te schrijven teruggeven aan uitgeverij Prometheus. Ik heb dat toen niet bekend gemaakt omdat de uitgeverij dat liever zelf wilde doen, op het moment waarop een nieuwe Wigmanbiograaf was gevonden. Wel sprak ik af dat ik er zelf mee naar buiten zou komen wanneer mij gevraagd werd hoe het met die biografie ging. Nu bekend is geworden dat Erik Jan Harmens een werkbeurs heeft gekregen voor het schrijven van een biografie van Menno Wigman, en hier en daar de gedachte blijkt te hebben postgevat dat er nu dus twéé mensen aan een biografie van Wigman werken. lijkt dit me een goed moment om duidelijkheid te scheppen.