Soms besta je sterker dan anders

Het is een terugkerend thema in het werk van Tim Krabbé: die ene grote, ware liefde. Het kwam al voor in de everseller Het gouden ei en het is het belangrijkste thema in zijn nieuwste roman met de ronduit lelijke titel Onkrijgbaarheid.

Voordat de lezer in het leven van schrijver Giel Labij stapt, is er een openingshoofdstuk dat in Las Vegas speelt met andere hoofdrolspelers. Eerst is daar de achtenzeventigjarige Mal die rouwt om zijn geliefde Maxine met wie hij jaarlijks naar de gokstad trok. Hij ontmoet in een casino de drieënzeventigjarige Lorette. Het toeval, dat in de rest van de roman ook nogal de loop van de gebeurtenissen dicteert, is in dat eerste hoofdstuk wel heel nadrukkelijk aanwezig. Niet alleen winnen de twee, vlak naast elkaar gezeten, beiden de jackpot, later op de dag zijn ze ook aanwezig bij het bloedbad dat aangericht wordt door een schutter die vanuit zijn hotelkamer op het publiek bij een concert schiet. In de tussentijd hebben ze bij een pizzaatje elkaars levensverhaal verteld.

Na vijftig bladzijden stappen we over naar het levensverhaal van Giel Labij, die er al vanaf zijn zestiende aan gewend is dat hij de vrouwen die hij wil in zijn bed kan krijgen. Als jongeman ontmoet hij de dan ook even jonge Lorette tijdens een treinreis en na een amoureuze tussenstop in Gouda weet hij dat dit zijn grote liefde zal worden.

Met grote sprongen in de tijd vliegt Krabbé door het leven van Giel heen, want ondanks de liefde voor elkaar gaat Giel geen vaste relatie met Lorette aan. Hij rommelt van de ene naar de andere vrouw en Lorette is degene die met steeds grotere tussenpozen weer in zijn leven verschijnt.

De weinige keren dat hij een vriendin had die hij ‘mijn vriendin’ kon noemen, wilde hij snel van haar af, om redenen die hij niet begreep. (…) Hij maakte er een sport van: wie was de onkrijgbaarste vrouw die hij ooit had gezien?

Dat machismo van Giel is op den duur redelijk onuitstaanbaar, de interessantste figuur blijft Lorette, die ondanks haar relaties en huwelijken, van haar grote liefde blijft houden. Waarom ze naar hem blijft verlangen blijft wat diffuus, maar in het openingshoofdstuk vertelt ze dat het een ervaring is op het moment ze bij hem is. ‘En soms besta je sterker dan anders. Dat was het moment waarop ik het sterkst bestond van ooit.’ Misschien is dat voldoende voor de liefde van je leven, voor een roman blijft het wat mager.

Coen Peppelenbos

Tim Krabbé – Onkrijgbaarheid. Prometheus, Amsterdam. 218 blz. € 22,99.

Deze recensie verscheen eerder in een kortere versie in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 18 november 2022.