‘Ik denk dat je een eetstoornis hebt’

De delen 1, 2 en 3 van Heartstopper draaiden om de langzaam op gang komende romance tussen Nick en Charlie. Dat gaat zo langzaam dat deel 4 op bladzijde 910 begint met Charlie die voor de spiegel oefent hoe hij tegen Nick ‘Ik hou van je’ kan zeggen. De reis naar Parijs is achter de rug en er zijn heel veel handjes vastgehouden en heel veel zoenen uitgedeeld, maar verder is er nog niets seksueels gebeurd. Wat in deel 3 al wel aangekaart wordt, is de eetstoornis van Charlie. Dat gegeven wordt in deel 4 compleet uitgewerkt en daardoor krijgt het een iets serieuzere lading dan de vorige delen. Nog geen erectie, maar wel anorexia.

Als de vriendengroep van Charlie en Nick een dagje naar het strand gaat, valt het Nick op dat Charlie zijn shirt niet wil uittrekken uit schaamte voor zijn lijf, omdat hij zichzelf snijdt. Als ze later in zee gaan, Charlie in zijn shirt, lijkt het alsof er niets aan de hand is en stoeien en kussen de jongens weer. Voor Charlie is dan de tijd rijp om te zeggen dat hij van Nick houdt, maar voordat hij dat kan zeggen, moet er Nick ook iets van zijn hart: ‘Ik denk dat je een eetstoornis hebt.’ Het romantische moment is vervlogen. Oseman weet deze scène over veel pagina’s uit te smeren. Door filmtechnieken te gebruiken, in te zoomen op details in de gezichten die minimaal getekend zijn, weet ze een maximum aan emoties op te roepen: teleurstelling, liefde, aanvaarding.

In Charlie’s huis lopen de spanningen zo hoog op dat hij uiteindelijk naar een psychiatrisch ziekenhuis verdwijnt. De weg ernaartoe, van het vertellen aan zijn ouders dat hij een eetprobleem heeft tot de gedwongen scheiding met Nick weet Oseman gedetailleerd weer te geven, zonder daarbij in makkelijke oplossingen te vervallen. Na een paar maanden in het ziekenhuis is het niet meteen goed met Charlie. Het trauma dat aan de eetstoornis ten grondslag lag, moet nog overwonnen worden of in ieder geval erkend worden. Ook dat heeft tijd nodig.

Deel 4 van Heartstopper is minder zoetsappig dan de vorige delen en dat is een enorme winst. Nog een deel met alleen klef en stiekem gedoe zou echt te veel van het goede zijn geweest. We kunnen vol vertrouwen uitzien naar deel 5.

Coen Peppelenbos

Alice Oseman – Heartstopper, deel 4. Vertaald door Niels van Eekelen. Van Goor, Amsterdam. 320 blz. € 15,-.