Een lezer tipte ons de lijst van beste boeken van 2022 van The Syndney Morning Herald, een krant die we niet dagelijks lezen. Schrijvers mogen daarbij hun favoriete boeken van het afgelopen jaar noemen. Jonathan Franzen noemt als enige boek A Guardian Angel Recalls van Willem Frederik Hermans:

A worthy American press, Archipelago Books, recently sent me a novel with an inauspicious title (A Guardian Angel Recalls) by a Dutch writer (Willem Frederik Hermans) I hadn’t heard of. I decided to politely read five pages. Next thing I knew, I was a hundred pages in. The novel, newly translated by David Colmer, is set in the first days of Hitler’s invasion of Holland. The main character, speeding in his car to help a Jewish refugee flee the country, hits and kills a little girl and hides her body. The ensuing story is part thriller, part family novel, part metaphysical investigation, and also, unexpectedly, part comedy. I’ve since learnt that Hermans is considered one of the great Dutch writers of the 20th century. A Guardian Angel Recalls (Pushkin Press) will give you an idea why.

De Nederlandse titel is Herinneringen van een engelbewaarder. De roman kwam in 1971 uit bij De Bezige Bij. In Nederland werd de roman wat lauw onthaald door de recensenten. Volgens J. Vogelaar was de roman zelfs geschreven in ‘de stijl van een slechte bijbelvertaling in de bewerking van een dorpsnotaris’. De roman van Hermans is, in tegenstelling tot het werk van Vogelaar, nog steeds in druk.

Bekijk hier de andere boeken die worden aangeprezen door schrijvers in de The Syndney Morning Herald.