De BNG Bank Literatuurprijs is bedoeld voor schrijvers ‘van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn.’ Een sympathiek uitgangspunt, maar in 2014 was Thomas Heerma van Voss ook al genomineerd voor dezelfde prijs. En dat is niet de enige nominatie. We citeren even Wikipedia:

In 2013 verscheen de roman Stern, die lovend ontvangen werd. Hierna riepen onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant hem uit tot een van de grootste literaire talenten. Bij de opnames van College Tour noemde A.F.Th. van der Heijden Heerma van Voss een van de grootste literaire talenten van het land.

In 2014 behoorde Heerma van Voss tot De Tien, een door Das Magazin gemaakte selectie van de beste schrijvers geboren in of na 1980. In september 2014 volgde zijn derde boek, de verhalenbundel De derde persoon. De bundel werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. […] In 2017 verscheen zijn voor de Jan Hanlo-essayprijs en Bookspot-literatuurprijs genomineerde essaybundel Plaatsvervangers.

Met Condities verscheen in 2020 zijn derde roman. Condities haalde de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Ook publiceerde Thomas Heerma van Voss in 2020 zijn tweede literaire juweeltje (Bowlen in Philadelphia) en schreef hij Verdwenen boeken waarmee uitgeverij Babel & Voss definitief werd afgesloten. Dat essay werd een onverwacht succes en beleefde samen met Onzichtbare boeken een herdruk bij uitgeverij Das Mag.
[…]
Heerma van Voss heeft interviews, verhalen en artikelen gepubliceerd in onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Correspondent, De Groene Amsterdammer en de VARAGids.

Stern, Ultimatum en het essay Onzichtbare boeken werden in het Duits vertaald.

Wat zou de definitie toch zijn van niet doorgebroken?

Tom Hofland (door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literaire talent van 2018 en in 2019 ook al genomineerd) is ook genomineerd, evenals Luuk Imhann.

De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro. De genomineerde boeken zijn:

* Thomas Heerma van Voss – Passagiers/Achterblijvers (Das Mag)
* Tom Hofland – De menseneter (Querido)
* Luuk Imhann – Loutering (Querido)

De jury bestaat uit:
Juryvoorzitter Pieter Jeroense – bestuurslid BNG Cultuurfonds; Esther op de Beek – universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden;
Dieuwertje Mertens – criticus en journalist; Arie Storm – schrijver en criticus
De Lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, kiest uit de drie genomineerden ook een winnaar. Deze winnaar mag een maand naar keuze verblijven in het Roland Holsthuis in Bergen. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter Roland Holsthuis, kan de winnaar gebruiken als woon- en werkplek.