Deksels!

Toen ik een abonnement op Trouw nam, kwam ik in contact met Anton Dingeman: de strip van Pieter Geenen op pagina twee die dagelijks een actueel thema aansneed. De wereld van Anton Dingeman wordt gedomineerd door mensen die in grote paniek lijken te zijn door een heet hangijzer van de dag. Als de paniek het grootst is, staan ze met de handen in de lucht: ‘Ojee! Het onhackbare wachtwoordbestand is gehackt!’ Of: ‘Heb je het al gehoord? Er is vanmiddag een betaalbaar huis te zien! In de Schoolstraat, om 3 uur!’ Meestal gevolgd door Anton Dingeman die ‘Deksels!’ zegt, een verbasterde vloek die goed past bij Trouw.

Aan de citaten hierboven kun je al zien dat Geenen graag gebruik maakt van de ironische overdrijving. Die ironie is erg aan mij besteed, want die zorgt voor de broodnodige relativering bij het zoveelste hyperige nieuwsbericht. In Anton Dingeman was hier is die relativering al direct in de eerste strip te herkennen, want het feitje van de week (een terugkerende ‘rubriek’ binnen de strip) wordt ‘Het feest van het falen’ behandeld. ‘We vieren dat de mens 500.000 jaar tekortschiet!’. Beroemde tekortschieters als Adam en Eva worden geïnterviewd. Adam: ‘Achteraf zeg ik: we hadden die appel moeten laten hangen.’ Eva: ‘Maar achteraf is het makkelijk praten.’ Het publiek in de zaal reageert vol begrip: ‘Zand erover.’ En: Iedereen maakt wel eens een fout.’

Anton Dingeman is de perfecte antigif tegen de continue modderstroom die je bijvoorbeeld op Twitter tegenkomt, waar de stoet aan malloten en wappies met de dag groter is geworden sinds Elon Musk de boel heeft overgenomen. Het is daarom extra jammer dat de laatste Anton Dingeman op 30 april van dit jaar in de krant stond. Anton Dingeman was de belichaming van de redelijkheid en er zijn heel veel mensen net als hij, zoals blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau waaruit bleek dat de meeste mensen tevreden waren. ‘Deksels!’ zegt Anton Dingeman blij. Geenen tekent dan een demonstratie van tevreden mensen die borden omhooghouden met tekstenb als ‘Ik voel me niet miskend’ en ‘Niet perfect, maar allez’. Geert Wilders staat er vol schrik naar te kijken: ‘Fuk!’ Zijn conclusie: ‘Straks leven we in een land waar redelijkheid normaal is.’ Dat moet een schrikbeeld zijn voor de populisten in de politiek en de media. Ik mis Anton Dingeman, maar gelukkig is er nu dit boek.

Coen Peppelenbos

Pieter Geenen – Anton Dingeman was hier. De Harmonie, Amsterdam. 64 blz. € 20,-.