In de Volkskrant een interview met Hart van Nederland-hoofdredacteur Marc Veeningen. Het programma tikt de 10.000 afleveringen aan en is een spreekbuis voor de gewone man. Deze week zorgde een artikel op de site van Hart van Nederland met de kop Ophef over keuze schrijver Kinderboekenweekgedicht: ‘Het is een viezerik’ voor een vliegwieleffect in de hetze tegen Pim Lammers. Marc Veeningen wast zijn handen in onschuld.

U zou het niet anders doen als u het opnieuw moest doen?
‘Nee. Het verhaal heeft allerlei staartjes gekregen, waar wij ook vervolgartikelen over hebben gemaakt.’

Voelen jullie geen verantwoordelijkheid voor de hoeveelheid haat die hij over zich heen heeft gekregen?
‘Dat de haat zou verdwijnen als wij er niet over berichten, vind ik een naïeve gedachte.’

Het is ook naïef om te denken dat het geen gevolgen heeft voor iemand als je een kop schrijft met daarin: ‘Het is een viezerik’.
‘Wij willen laten zien dat er over gesproken wordt en willen het in een bredere context plaatsen. Kijk: als hij zijn verhaal wil vertellen, maken we er evengoed een artikel over. Dan staat er een kop boven met een quote van hem.’

Lees het hele stuk hier.