De ‘concurrent’ van Sun Tzu en Machiavelli

In Amerika is een trend gaande waarbij auteurs van zelfhulpboeken putten uit het werk van de Antieken en de grote filosofen. Zo haalt Mark Manson, de auteur van The Subtle Art of Not Giving a F*ck, regelmatig Nietzsche aan en Ryan Holiday van de Daily Stoic, eveneens een Amerikaanse bestsellerauteur, teert op het werk van Marcus Aurelius, Seneca (de jongere) en Epictetus, de ‘Grote Drie’ van de stoïsche filosofie. De vraag is of dat erg is.

Robert Greene – ooit de mentor van Ryan Holiday – heeft hetzelfde businessmodel. Hij schreef eerder De 48 wetten van de macht en De 24 wetten van het verleiden. Eind vorig jaar verscheen De 366 wetten. Het gaat om ‘[a]lle wetten van macht, strategie, verleiding en de menselijke natuur’. Het boek is een soort scheurkalender die je heel laat. Elke maand heeft een thema, dat kort wordt ingeleid. Aan elke dag wordt één pagina gewijd. De dagen hebben een subthema en beginnen soms met een quote, variërend van Maslow, Goethe, Da Vinci en Heraclitus tot Nietzsche. Greene illustreert dit thema kort en daarna volgt de ‘wet’.

Greene is een volbloed romanticus. Hij studeerde Frans, klassieke talen en vergelijkende literatuurwetenschap en heeft het vaak over zijn ‘innerlijke stem’, zijn ‘innerlijke kracht’ en roept de lezer op zijn levensdoel te ontdekken – dat ‘waarvoor je geboren bent’. Als je niet in zulke dingen gelooft, kun je echter nog wel wat aan het boek hebben, al is het allemaal soms wel heel Amerikaans.

De adviezen zijn best goed, maar één wet per dag is wel wat veel. Als je echt wat met de adviezen wilt doen, zul je er toch wat langer dan een dag op moeten broeden, al is niet elke wet even veeleisend. De wat omvangrijkere doelen, zoals het ontdekken van je ‘levensdoel’, worden afgewisseld met praktische adviezen, zoals hoe je je niet ergert aan irritante mensen of hoe je op het eigenbelang van anderen in moet spelen. The New York Times betitelde Greene vanwege zulke adviezen tot de ‘concurrent’ van Sun Tzu en Machiavelli. Je kunt ook overdrijven.

Æde de Jong

Robert Greene – De 366 wetten. Meulenhoff, Amsterdam. 448 blz. € 24,99.