Patroon van Marco Kunst is de vierde genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023. Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat.

De jury over Patroon: ‘Een hartverscheurend boek dat jongeren serieus neemt. Wat betekent het om het zwarte schaap te zijn, hoe voelt het om gecanceld te worden en wat doen schuld, schaamte en rouw met een mens? Steengoed en realistisch geschreven verhaal dat veel lezers mag bereiken’.

Op Tzum werd het boek besproken door Marie-José Klaver:

Marco Kunst tilt het populaire young adult-genre ‘daderfictie’ (perpetrator fiction) op een hoger plan. Patroon hangt niet, zoals veel jeugdboeken in deze categorie, van goedkope thrills aan elkaar, maar is een intelligente en soms ontwapenende introspectie van een jongen die zoekt naar een nieuwe manier om zich tot zichzelf en zijn omgeving te verhouden.

De jury bestaat uit Abdelkader Benali, Susan de Loor, Jürgen Peeters, Jeroen Dera en Annemarie Terhell.