Hoe een zingende eenhoorn ons een spiegel voorhoudt

Het is al lang geen geheim meer dat achter het pseudoniem Henry Lloyd de schrijver Daan Remmerts de Vries schuilgaat. Van Lloyd verscheen eerder Flin of de verloren liefde van een eenhoorn (2019), Prinses Nola en haar waardeloze prins (2020) en Het grote leven van kleine Fons (2022). Drie kinderboeken die spelen in dezelfde sprookjeswereld, maar die ook prima zelfstandig zijn te lezen. Juniper de zingende eenhoorn is de nieuwste aanwinst in deze reeks. Het is een verhaal waarin het nu eens helemaal draait om eenhoorn Juniper, die we al een beetje hebben leren kennen in de eerdere boeken. Een spin-off dus.

Juniper is gek op zingen en vindt zichzelf de beste zanger van het Doolwoud. Maar de andere bewoners van het bos denken daar heel anders over. Teleurgesteld in zijn vrienden loopt Juniper weg en komt terecht in een geheimzinnig doolhof. Die doet hem belanden in de wereld van de mensen. Beter gezegd: in het Duitsland anno nu. Misschien niet toevallig het land van de sprookjesverzamelaars Jacob en Wilhelm Grimm. In deze allesbehalve magische grotemensenwereld valt een eenhoorn nogal uit de toon, en het duurt dan ook niet lang voordat hij wordt gevangengenomen en opgesloten in de dierentuin.

Gelukkig voor Juniper wordt hij bevrijd door de mensen van de GVD (Gevoel Voor Dieren). Wat volgt is een heus charmeoffensief rond de eenhoorn, wat resulteert in een ontmoeting met de beroemde zangeres Gaia Wing, die met Juniper een duet opneemt. De eenhoorn wordt een heuse beroemdheid, maar komt er al snel achter dat hij hier ook een prijs voor moet betalen. Zijn nieuwe status van superster zorgt ervoor dat de platenmaatschappij hem stevig in zijn greep krijgt. Maar zoals dat in sprookjes gaat, uiteindelijk komt alles goed. Juniper keert terug naar zijn eigen wereld en kan zich alleen nog maar verbazen over hoe het er bij ons aan toegaat.

‘Dit is een land van leugens! Niemand weet hier meer wat echt of wat vals is!’

Juniper de zingende eenhoorn is een vlot geschreven boek dat leest als een trein. Maar het biedt meer. Het houdt de lezer ook een spiegel voor en laat ons op een subtiele manier iets zien over onze omgang met dieren en over de schijnwereld van het beroemd zijn. En misschien is het ook wel een pleidooi voor wat meer verbeelding en magie in een wereld die wordt geregeerd door feiten en data.

Met dit nieuwste boek bouwt Remmerts de Vries verder aan een uniek universum van verhalen die gaan over de zoektocht naar jezelf, moed, vriendschap en liefde. Vol eigenzinnige personages, rijk taalgebruik, speelse dialogen, humor en filosofische gedachten. Verhalen die aan de ene kant vertrouwd aanvoelen door de elementen die we kennen uit de bekende sprookjes, maar die door de geestige variaties daarop het genre ook volledig op z’n kop zetten.

Jos Noorman

Henry Lloyd – Juniper de zingende eenhoorn. Illustraties van Mark Janssen. Querido, Amsterdam. 304 blz. € 18,99.