Johan Hooge ging op reportage in het particuliere museum van Grietje Boomsma die een enorme verzameling heeft aangelegd met CPNB-spullen. Natuurlijk ook met Boekenweekgeschenken en Boekenweekmaterialen.

Het Museum CPNB materialen en meer heeft meer spullen dan de CPNB

Verzamelaars van boeken in alle genres zijn er altijd geweest, dat levert in een enkel geval een mooi museum op, zoals het Museum Meermanno in Den Haag of Huis van het boek zoals het nu heet. Wat veel mensen niet weten is dat op het Groningse platteland een verzameling boeken, manuscripten, edities tentoongesteld staat die zeer de moeite waard is. ‘Het Museum CPNB materialen en meer’ vertelt de geschiedenis van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek vanaf het vroege begin tot nu.

De eigenaar van deze enorme collectie is Grietje Boomsma, die het ‘verzamelgen’ met de paplepel ingegeven kreeg van haar vader. Jaren geleden startte ze met het verzamelen van de Boekenweekgeschenken en bouwde dat uit tot een verzameling van boeken, rekwisieten en parafernalia van alle evenementen die het CPNB organiseert of heeft georganiseerd. Van Manuscripta, Nederland leest, NS-publieksprijs tot maand van het spannende boek, van week van de poëzie tot de klassieke Boekenweek in maart. Ook in de aankleding van haar verzameling zoekt Boomsma naar spullen; beeldjes, posters, lijstjes die verwijzen naar boeken, overal kom je het thema boeken tegen.
Tijdens een recent bezoek van CPNB-medewerkers aan het museum, verzuchten zij vol bewondering, ‘Jij hebt spullen die wij niet meer hebben.’ Gelukkig is er in de loop der jaren een goede samenwerking ontstaan tussen het CPNB en Boomsma, die alle medewerking krijgt bij het onderzoek naar en het vergaren van materiaal. Zo wordt ze regelmatig uitgenodigd bij persmomenten. Zij is te gast geweest op het Boekenbal en ook dit jaar was ze weer van de partij.

Stad, land en internet speurt Boomsma af naar nieuwe spullen voor de collectie. Via een vaste groep verzamelaars en een aantal boekhandelaren komen er regelmatig nog aanvullingen binnen, al houd je dat bijna niet voor mogelijk als je door het museum loopt.


De jonge Gerard van het Reve, geschilderd met olieverf door Sonna Krom op basis van een foto uit 1952 voor het boekenbal. Gekocht op Marktplaats. Het portret wordt geflankeerd door foto’s van het boekenbal.

Wie net de nieuwe uitgebreide jubileumuitgave van Jagtlust (2023) heeft gelezen, weet dat de ontmoeting van Fritzi Harmsen van Beek met Remco Campert op het boekenbal in 1956 tot een huwelijk leidde. De schrijfster van Jagtlust, Annejet van der Zijl, is dit najaar de ambassadeur van Nederland leest, met haar inmiddels klassieker Sonny Boy. Het boekenweekgeschenk Leon en Juliette van Van der Zijl uit 2020 is hier natuurlijk ook te vinden in de Vlaamse, Friese en Nederlandse editie. Voor een mooi overzicht van de CPNB is een bezoek aan dit museum een must.


De vorige CPNB-directeur.

Johan Hooge

Bezoek kan op afspraak via de mail: boeken.wurm@live.nl