Gerbrand Bakker heeft vanmorgen ook een lintje gekregen uit handen van burgemeester Femke Halsema. Uitgeverij Cossee bericht op Facebook:

Auteur Gerbrand Bakker kreeg vandaag uit handen van burgemeester Femke Halsema in het Concertgebouw in Amsterdam een koninklijke onderscheiding. Hij is officier in de orde van Oranje-Nassau geworden voor zijn nationale en internationale verdiensten. Zijn stilistisch uitgewogen oeuvre werd door de burgemeester geroemd, omdat zijn boeken wars zijn van actualiteit. En zijn boeken zijn weliswaar oer-Hollands, maar spreken ook een groot internationaal lezerspubliek aan. Hij is een van de meest vertaalde en in het buitenland bekroonde auteurs. Perenbomen bloeien wit (1999), Boven is het stil (2006), Juni (2009), De omweg (2010) en De kapperszoon (2022) zijn in meer dan dertig talen vertaald en ontvingen onder meer de Libris Literatuurprijs en de Premi Llibreter, de Independent Foreign Fiction Prize (nu de International Booker Prize) en de Dublin Literary Impac Award.

Hier zie je een reportage over de uitreiking in Amsterdam van AT5, waar je ook Gerbrand Bakker ziet (al komt hij niet aan het woord.

Tzum feliciteert de nieuwe officier van harte.

(foto: uitgeverij Cossee)