De Israëlische schrijver Meir Shalev is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Op twintigjarige leeftijd begon Shalev met het schrijven van satirische gedichten. Hij schreef kinderboeken en essays over religieuze thema’s. Pas op zijn veertigste verscheen zijn eerste roman, die ook in Nederland verscheen onder de titel Russische roman. Shalev had een groot lezerspubliek, in eerste instantie omdat hij bekend was als presentator van een satirisch tv-programma. Later liet hij zich kritisch uit over de tv-wereld. In een interview met Chris van Esterik in NRC Handelsblad zei hij hierover:

‘Het schrijven komt voort uit teleurstelling over mijn werk bij de televisie en de radio,’ zegt de auteur tijdens een bezoek aan Amsterdam. ‘Dat soort roem heeft geen echte betekenis. Daar kwam nog bij dat ik dacht: als ik nu niet ga schrijven, zal de televisie mijn vermogen om te schrijven vernietigen. Het zijn namelijk verschillende denkprocessen. Televisie is oppervlakkig en onoprecht. Literatuur is fictie, een diepzinnig spel tussen waarheid en verzinsel.’

In Nederland werd de roman De vier maaltijden een groot succes.