Vorige week baarde Lisa Bouyeure opzien omdat haar leesclub (vol ‘neerlandici, literatuurrecensenten en schrijvers van gelauwerde boeken’) niet door De kellner en de levenden van Simon Vestdijk kwam. Collega-columnist in de Volkskrant Peter Buwalda is het met haar eens:

Goeie leesclub, dacht ik meteen, maar geen goeie Vestdijk. Het ergert me altijd dat juist De kellner en de levenden is komen bovendrijven, een wat stug, flauw boek voor S.’ doen, smeuïg, dat wel, dat altijd, maar niet tot de bodem. Het probleem is, dat niemand het overzicht heeft, en elkaar decennialang nalult, en nu zitten we met een matige Vestdijk opgescheept, en gooit Bouyeures leesclub – niemand kwam ‘lekker in’ De kellner, meldde ze, of begon er ‘niet eens aan’, dat laatste kan Vestdijk overigens niet helpen, vind ik, wij moesten vroeger in ieder geval één spruitje proeven – zonder het te weten de hele S. met het badwater weg.

Buwalda geeft vervolgens zijn ranking van de door hem gelezen boeken van Vestdijk aan. De ziener staat op 1, De kellner en de levenden vinden op plek 18. Lees de hele column hier.

Een van de gelauwerde schrijvers uit de leesclub die het niet aankon, was Auke Hulst: