Lisa Bouyeure, journalist en Neerlandicus, constateert in haar column in de Volkskrant dat onze hersenen niet meer goed in staat zijn om een roman van Simon Vestdijk te lezen. Met haar leesclubje (‘Er zitten neerlandici in, literatuurrecensenten en schrijvers van gelauwerde boeken.’) komen ze maar niet door De kellner en de levenden heen, een van de beste romans van Vestdijk.

‘Ik kom er maar niet in’, bekende T, die al ruim over de helft was. ‘Doorlezen voelt bijna als zonde van mijn tijd’, schreef A, die de bespreking maar gewoon wilde afblazen. Een aantal had het boek door tijdsgebrek überhaupt niet geopend en er was iemand tot pagina 100 gekomen, wat hij ‘al een hele berg om te beklimmen’ noemde.

Bouyeure vraagt zich af of onze hersenen anders functioneren dan driekwart eeuw geleden. Lees haar hele column hier.