Bij zijn afscheid van de Universiteit van Utrecht kreeg Frits van Oostrom vandaag de versierselen opgespeld die horen bij een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Robbert Dijkgraaf, de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, deed dat in eigen persoon. Van Oostrom werd uitgeluid door collega’s die niet alleen een website met filmpjes bij Middeleeuwse werken hadden laten maken (vanaf morgen online), maar ook een boek met essays: Spiegelingen.

In het afscheidscollege van Van Oostrom kwam nadrukkelijk de rol van de docent aan de orde (‘de docent is de methode’) en ook een rotsvast vertrouwen in de jonge generatie. Dat werd nog eens duidelijk toen een van de oud-studenten – geen Neerlandicus, maar een medicus die een speciaal interdisciplinaire collegereeks had gevolgd, buiten de reguliere colleges om – de loftrompet stak over Van Oostrom de perfecte belichaming van het vertrouwen van Van Oostrom in de toekomst was.

(Volgende week is Van Oostrom te gast in de talkshow Onder de vulkaan in Groningen.)