Nog geen enkele aflevering van deze reeks van Eus’ Boekenclub heeft 200.000 kijkers gehaald, het doel dat Özcan Akyol zichzelf stelde, maar de aflevering met Roxane van Iperen scoorde stabiel met 153.000 kijkers, iets minder dan dan vorige week.

Buiten kondigt Eus een programma vol leuke mensen aan en vertelt hij dat hij weleens kritiek krijgt omdat hij moeilijke woorden gebruikt in zijn columns. Eus laat een verouderd woordenboekje zien om aan te tonen dat je die woorden kunt opzoeken. ‘Ga niet zeuren omdat iets onleesbaar is, omdat een woord ietsepietsie gedateerd is.’ Dan loopt Eus naar binnen onder applaus, waar hij ‘misschien wel de interessantste en veelzijdigste schrijver van haar generatie’ Roxane van Iperen aan de bar tegenkomt. ‘Een nieuw boek, hoe is dat?’ Het nieuwe boek deed Eus een beetje denken aan Manon Uphoff en Thea Beckman. Eus en Van Iperen lopen naar buiten om Kor Boven te moeten die schrijvers ontmoet en om een handtekening vraagt. De twee lopen daarna weer naar binnen, terwijl Lakshmi muziek maakt waarbij je moeilijk moet kijken en Eus gaat bij minister Franc Weerwind zitten die uit Bint van Bordewijk voorleest en een krachtig pleidooi voor het boek en het oeuvre van Bordewijk houdt. Tjitske Jansen heeft Bint niet gelezen, maar mag toch een gedicht voorlezen. De negentienjarige Koen van Oort was de onbekende schrijver van dienst en had een murder mystery geschreven. In de laatste 12 minuten mogen journalist Clarice Gargard (‘Ik vond het echt een wervelwind aan belevingen’) en hulptrainer Marino Pusic (‘Ik heb het in één dag gelezen.’) hun leeservaringen delen met Roxane van Iperen. Dan lopen Eus en zijn gast weer naar buiten onder het muziekbehang van Lakshmi en daar wordt de uitzending nog even geëvalueerd.

RvI: Ik vond het allemaal tof.
ÖA: Al met al krijgen we vijf sterren van jou?
RvI: Ja. O we hebben het nog niet over jou gehad, hè?
ÖA: Oh.
RvI: Wacht!
ÖA: Gaan we toch naar drie sterren nu?
RvI: Haha, nee.
ÖA: Nee? Oké. Heel erg bedankt dat je bij ons wilde zijn.
RvI: Ik vond het heel leuk.
ÖA: Goede reis naar eh…
RvI: Ja, mijn paard staat om de hoek.
ÖA: Ja, nou, tot ziens. Dank je wel.
RvI: Tot snel. Daaaag!

Je kunt de uitzending hier alsnog bekijken.