Qua literatuur is het huilen met de pet op in de wekelijkse bestsellerlijst van de CPNB.  Naar zachtheid en een warm omhelzen, waarmee Adriaan van Dis de afgelopen tijd de eer hooghield, vinden we plots niet meer terug. Vorige week stond de roman nog op op plek 40. Tommy Wieringa’s Nirwana is het eerste literaire boek en staat op plaats 16 (-5). De motor van Özcan Akyols Afslag 23 begint flink te haperen. De roman verliest zeventien plekken en staat op plaats 32. De bestemming van Toon Tellegens en Thé Tjong-Khings Waar gaan we eigenlijk heen lijkt ook wel duidelijk: het boek is in week 2 naar plaats 56 gekelderd (-28).

Positieve noot is de terugkomst van Zijn jongen van Carry Slee. Zeven weken geleden stond de roman een weekje in de lijst, nu is hij terug: op plek 24 maar liefst. Zal dat het Eus-effect zijn? Op 12 november was Slee immers te gast in Eus’ Boekenclub.

Zeer opmerkelijk is dat Boekenbon Literatuurprijswinnaar Mauk van Jan Vantoortelboom dan weer niet lijkt te profiteren van de extra reclame en woorden die aan het boek zijn gewijd. Het doet de vraag rijzen hoeveel belang het leespubliek hecht aan de Boekenbon Literatuurprijs. Anya Niewierra staat na het winnen van de NS Publieksprijs immers al twee weken op plaats 1 met De Camino.

De gehele lijst vind je hier.