Musserts schaduw (Uitgeverij Cargo) van John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De Ripper connectie (Luitingh-Sijthoff) van Gerrit Barendrecht is de winnaar van de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt vanwege een te gering aantal inzendingen.

Over de NBD Biblion Gouden Strop:

De jury kent de NBD Biblion Gouden Strop 2023 toe aan debuterend thrillerauteur John Kuipers met Musserts schaduw. John Kuipers stoot daarmee in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.

Over De Hebban Thrillerprijs:

Feit en fictie worden door Gerrit Barendrecht vermengd tot een heel geheel eigen verhaal. De Ripper connectie ademt sfeer en beschrijft in toegankelijk proza het leven in Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw. Het geeft interessante inkijkjes in het misdagersbrein. Een boek dat bovendien een van de bekendste seriemoordenaars allertijden een nieuw gezicht geeft