Omdat Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje zowel de Boekenbon Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs heeft gewonnen was er een klein maar oplosbaar probleempje bij de organisatie van De Inktaap. Naast de winnaars van de eerder genoemde prijzen dingt ook de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs, De menseneter van Tom Hofland, mee naar de prijs, maar om er nu een tweestrijd van te maken was een beetje te weinig van het goede. Daarom mocht het publiek kiezen uit de andere genomineerden op de shortlist om toch een top 3 te creëren voor De Inktaap 2024. Leerlingen zullen uiteindelijk bepalen wie er met de prijs vandoor gaat en ze hebben er dit jaar een behoorlijke kluif aan, want naast de 254 bladzijden van Hofland, de 656 bladzijden van Daanje komt daar nu bij: De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst met 608 bladzijden.