De zomervakantie komt eraan en geen betere tijd om over moord en doodslag te lezen dan in het zonnetje. Bestsellerauteur Marion Pauw was te gast in Eus’ Boekenclub om te praten over haar laatste boek Tijgerlelie. Het door Özcan Akyol zelf gestelde doel van minimaal 200.000 kijkers werd opnieuw niet gehaald: op de zoveelste warme zomeravond keken er 129.000 kijkers.

Een korte samenvatting als teaser. Eus leest buiten zoals elke week dezelfde opening voor en loopt daarna naar de Eus’ Mini Bieb om het gedicht van Rutger Kopland over Abe Lenstra voor te dragen, voorafgegaan door het nergens op gebaseerde vooroordeel dat mensen uit de literaire hoek neerkeken op voetbal. Daarna ging Eus naar binnen waar Marion Pauw al aan de bar zat. ‘Een nieuw boek. Spannend zeker?’ Na een kort gesprekje over pesten gingen de twee naar buiten om het kraampje van Henri Ruizenaar te bekijken die boeken van Lewis Carroll verzamelt. Als ze na het gesprekje weer teruglopen bekent Marion Pauw dat ze Alice in Wonderland nog nooit gelezen heeft. Binnen zat Esther Ouwehand die een alinea voorlas uit Aantekeningen uit het ondergrondse van Fjodor Dostojewski. “Ik heb veel Dostojewski gelezen, deze kende ik nog niet,’ zei Eus. Voor deze uitzending had Akyol het boek wel gelezen, zei hij. ‘Taaie kost.’ Ouwehand vond het boek daarentegen soms wel grappig. Nadat Lakshmi ‘aha aha aha’ gezongen had, ging Eus praten met dichter Benzo Karim.

ÖA: Heb je goed geluisterd?
BK: Jazeker. Ik heb mijn best gedaan.
ÖA: Je best gedaan? Was het moeilijk? Nee toch?
BK: Nee, nee, nee. Viel mee.
ÖA: Ken je het boek?
BK: Nee.
ÖA: Weleens iets van Dostojewski gelezen?
BK: Ook niet.
ÖA: Nee, nu wel zin om te lezen?
BK: Ja, ik ga eh, denk het wel ja.
ÖA: Wat lees jij vooral veel?
BK: Ik lees nu veel poëzie. Ik vind de taal van poëzie en de manier waarop er geen absolute waarheid wordt gecreëerd heel fijn.

Daarna ging Eus bij Lise van der Kamp zitten, de onbekende schrijver van de week. Ze had een autobiografisch boek geschreven met de titel Liefde op krediet over de tijd dat ze een frauduleus bemiddelingsbureau had overgenomen. Het boek was eerst niet goed genoeg, maar Van der Kamp volgde toen maar cursussen, onder meer bij Kluun. ‘Als je maar genoeg betaalt!’ zei Van der Kamp. ‘Dus de ene oplichter ging bij de andere oplichter,’ concludeerde Eus.
Toen mochten Sterrin Smalbrugge en Pieter van der Wielen met Marion Pauw in gesprek over haar boek. Smalbrugge was gestopt met fictie lezen, maar dankzij Lijfrente (in twee dagen gelezen) gaat ze toch weer beginnen.
Aan het eind van het gesprek lopen de twee weer naar buiten. Marion Pauw was blij dat nog zoveel echte liefhebbers van boeken zijn. En nadat Pauw nog enkele complimenten had uitgestrooid over de gasten in het programma werd ze uitgezwaaid bij het Burgerweeshuis in Deventer.

Je kunt de hele uitzending hier terugzien.