‘Ik ben daar heel benieuwd naar. Wat ik voor iemand ben eigenlijk, dat ik zulke fantasieën heb.’ Schrijver en illustrator Margriet Heymans wilde haar werk wel aan een ‘psychologenstudie’ van de universiteit schenken om meer inzicht te krijgen in haar eigen psyche. Dat zegt ze in een filmpje (zie hieronder) dat 9 jaar geleden gemaakt werd en waarin ze bezig is met het ordenen en perfectioneren van haar werk.

Margriet Heymans overleed afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd. Ze heeft onder meer de Gouden Penseel, de Woutertje Pieterse Prijs (voor Lieveling, boterbloem) en de Nienke van Hichtum-prijs (voor Diep in het bos van Nergenda) voor haar werk gekregen. Heymans maakt ook illustraties bij het werk van anderen, zoals bij Annetje Lie in het holst van de nacht van Imme Dros, Allemaal aan tafel! van Rindert Kromhout of De prinses van de moestuin van haar zus Annemie Heymans. In de podcast Lawines razen van Edward van de Vendel hadden Hedy Tjin en Floor de Goede nog wel moeite om het laatste boek te begrijpen.

In 1989 zei ze in een interview in de NRC door Noor Hellmann:

Mijn tweede boek werd afgewezen omdat het te wreed zou zijn. Later is het bij een nieuw opgezette uitgeverij in Tokio verschenen. De boeken van Lemniscaat waren mij iets te lief en te goedaardig. Als je jezelf als kind herinnert en kijkt naar andere kinderen, dan merk je dat die voorzichtigheid jegens hen niet altijd nodig is. Je doet ze er eerder kwaad mee. In zachtaardigheid zit veel te weinig energie. Kinderen zijn zelf vaak niet zo lief, je moet ze leren lief te zijn.