In een persbericht laten marwin vos (winnaar De Grote Poëzieprijs) en Xavier Roelens (jurylid) weten dat ze geld doneren aan vissers en activisten in de Baai van Manila in hun actie tegen het bedrijf Boskalis dat milieuschade aanricht door zandafgraving en landaanwinning in de Filipijnen. Boskalis redde dit jaar als sponsor De Grote Poëzieprijs.

Het persbericht:

Vissers verzamelen zich. In de verbeelding kloppen ze zoals Kostunrix uit de Asterix-boeken met een vis in hun handen, woedend. Al is het de vraag of ze nog een vis hebben om mee te kloppen. Ze verzamelen zich in een mars op Manilla. Over enkele dagen houdt president Marcos jr. er zijn State of the Nation Address. Ze lopen drie dagen lang naar de stad om aandacht te vragen voor de vernietiging van hun visgebied. Ze verzetten zich, net als in het Asterix-verhaal De Romeinse lusthof, tegen megalomane plannen die catastrofaal zijn voor het milieu. Daar huilt Idefix om de omgehakte bomen; hier op het Filipijnse eiland Luzon, verstoren de zandwinningsactiviteiten van Boskalis hun visgronden zodanig dat de vissen er weg blijven en zij hun levensinkomsten kwijt zijn. Boskalis mag daar zand opgraven om aan de andere kant van het eiland een nieuw vliegveld te bouwen. Maar zowel in de zee als op de locatie van het vliegveld sneuvelen natuurlijke habitats van dier en mens.

Toen op 17 mei De Grote Poëzieprijs uitgereikt werd aan marwin vos, kon zij zich niet vinden in het feit dat de prijs pas mogelijk was gemaakt door steun van het bedrijf Boskalis. Ze besloot om het probleem van de financiering van de prijs aan te kaarten en een deel van het geld door te geven aan een organisatie die de plaatselijke bevolking steunt in hun verzet. Xavier Roelens, een van de juryleden, sloot zich bij haar aan en gaf ook een deel van zijn gage weg. In een andere zaak belichtte journalist Joep Dohmen in NRC deze week het democratisch tekort (en erosie) door de donaties van zeer rijke weldoeners in Rotterdam (Boskalis is eigendom van HAL Investments). We hebben we de donatie overgemaakt naar Kalikasan The People’s Network for the Environment via de Nederlandse organisatie Both Ends, die al langer met ze samenwerkt op dit onderwerp. Met onze steun kunnen we jammer genoeg geen toverdrank brouwen. Het zorgt wel voor eten en overnachting voor de vissersfamilies die een drie dagen lange tocht voor de boeg hebben naar Manilla. Op die manier maken we het mee mogelijk dat hun stem gehoord wordt in deze ongelijke strijd.

Bekijk ook deze aflevering van Frontlinie over Boskalis in de Filipijnen.

(Foto Xavier Roelens © Jan Glas)