In het radioprogramma Opium is vanavond bekendgemaakt dat marwin vos De Grote Poëzieprijs 2023 wint met de bundel wilde dood. Vos kan 20.000 euro bijschrijven op haar bankrekening.

Uit het juryrapport:

Een bundel die aantoonde dat een universeel en ogenschijnlijk persoonlijk thema zijn tentakels uitslaat naar cultuur en politiek, naar publieke en hedendaagse debatten over zorg, vluchtelingen en milieu. Een bundel die vanuit een hedendaagse gewaarwording van oeroude belevingen glansrijk de vergankelijkheid uitdaagt.

wilde dood, want om die bundel gaat het, trekt vanuit een persoonlijk verlies op onderzoek uit naar de betekenis van rouw. Maar overstijgt al snel het persoonlijke en wordt ook meer dan een verslag van dat onderzoek. Door zijn open intertekstualiteit nodigt hij de lezer uit om zelf op zoek te gaan naar een radicaal andere blik op de wereld. Hij geeft een compromisloze analyse “van het geweld en de gevolgen / die nodig zijn om jouw levensstijl in stand te houden // er is veel doodspolitiek / maar geen verdriet”. Maar tegelijk reikt hij handvaten aan om de zachtmoedigheid toe te laten in onze jachtig bewegende wereld en nodigt hij uit om als gemeenschap het rouwproces zijn tijd, zijn duurzame ritme te gunnen: om de coronadoden, om afgebrande bomen, om verdronken vluchtelingen, … Door verwijzingen naar niet-westerse concepten en rouwrituelen worden we ook op pad naar een oplossing geplaatst, zonder maar één oplossing op te dringen.

Wilde dood is niet zomaar de bundel van het jaar. Het is een bundel waar we als jury nog jaren mee zoet zullen zijn, waarbij we meest van al de hoop uitdrukken dat hij iets kan veranderen in het wereldbeeld van de lezers.

In de jury zaten Jeroen Dera, Nafiss Nia en Xavier Roelens.