De naam Thierry Baudet komt niet voor in het interview dat Maarten Dessing met CPNB-directeur Eveline Aendekerk heeft op de site van Boekblad, maar het is duidelijk dat dankzij de massale stemfraude van zijn aanhang de opzet van de NS Publieksprijs op de schop moest. Naast een aantal boeken dat door een panel van middenstanders was uitgekozen, kon het publiek ook altijd een vrije keuze invullen. Zo kon God in 2005 winnen met de Nieuwe Bijbelvertaling. Een resultaat waar Kluun destijds heel boos over was, waarna hij de prijs het jaar daarop kreeg.

Om fraude tegen te gaan heeft de CPNB nu allerlei maatregelen genomen (onder meer e-mailverificatie). De NS Publieksprijs is bedoeld om boeken die toch al goed verkopen nog meer in het zonnetje te zetten. Literaire kwaliteit is geen vereiste. Niet alle boeken mogen meer meedoen, volgens Aendekerk:

De prijs stond altijd al alleen open voor fictie en verhalende non-fictie. Maar in die laatste categorie heb je altijd twijfelgevallen. Is het echt verhalend of toch eerder informatief of zelfhulp? We hebben nu een comité samengesteld, waarin boekverkopers en andere experts zitten, die ons bij twijfel goed kunnen adviseren – zodat bijvoorbeeld zelfhulpboeken niet mee kunnen dingen.

Geen meditatiebagger van Michael Pilarczyk meer godzijdank. De laatste winnaar is Lale Gül met haar autobiografische roman Ik ga leven.

De zes genomineerden worden in de uitzending van EenVandaag bekendgemaakt op 11 oktober 2023. Vanaf dan kan er gestemd worden. Op 8 november wordt de winnaar bekendgemaakt in de uitzending van EenVandaag.