Je kunt je vanzelfsprekend ook verbeelden dat je op een mooi plekje zit aan de Boeda of de Pest, of een stekkie met idyllisch uitzicht over het Hongaarse deel van de Donau. Maar voor wie thuis in eigen land blijft of anderszins vakantie viert en misschien wel geniet van een bord overheerlijke goulash, staat er ook niets in de weg om een goed boek ter hand te nemen.
Laat je meevoeren door een van de tips over boeken waarin Boedapest een rol heeft.

1 Magda Szabo – De deur
Zeer knap geschreven herontdekte klassieker over een mysterieuze vriendschap tussen een schrijfster en haar huishoudster, waarbij de laatste de vreemde hebbelijkheid dat ze niemand via een bepaalde deur het huis mag binnengaan. Wat is haar geheim?

2 Robbert Welagen – Antoinette
Melancholiek verhaal over verlies, hunkering en triestheid van een man die vergeefs in een termaalbad wacht op Antoinette, de vrouw met wie hij een paar jaar van zijn leven gedeeld heeft, geschreven zoals we gewend zijn van Robert Welagen.

3 Frigyes Karinthy – Een reis om mijn schedel
Klassieker waarin de auteur het verloop van zijn ziekte beschrijft en de veranderingen die hem parten spelen wanneer er wordt geconstateerd dat hij een hersentumor heeft en een experimentele operatie moet ondergaan.

4 Sándor Márai – De nacht voor de scheiding
Rechter Komives is in gedachten over een scheidingszaak waarover hij uitspraak moet doen en zijn herinneringen brengen hem terug naar zijn niet zo warme jeugd en zijn eigen gezin. Dan bereikt hem het nieuws dat de vrouw van het echtpaar onder verdachte omstandigheden is overleden. Een krachtig psychologisch portret.

5 Pauline van de Ven – Lily Dumont
Voor wie luierend in de zon een lichter verhaal wil lezen, is Lily Dumont een heerlijke familiesaga die zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en waarin Lily’s leven een ommezwaai maakt, wanneer ze beseft dat ze, na haar emigratie naar Boedapest, niets aan haar rijke afkomst heeft en het leven danig wordt beinvloed door de inval van de vijand.

6 Miklós Bánffy – Geteld, geteld
Een schitterende klassieker (die samen met Te licht bevonden en Uiteengescheurd de Transsylvaanse-trilogie vormt) die zich afspeelt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en handelt over de luxueuze Hongaarse adel en twee zeer uiteenlopende neven.

7 Imre Kertéz – Onbepaald door het lot
Een heel bijzonder opgezet en aangrijpend verhaal over een naïeve veertienjarige jongen die in de Tweede Wereldoorlog in diverse concentratiekampen belandt en zijn lot ondergaat door het idee dat hij een geweldig avontuur aangaat.

8 Lászlo Krasznahorkai – Oorlog en oorlog
Een raadselachtig manuscript en evenzoveel verschillende tijden in de geschiedenis staan centraal in dit niet-chronologische verhaal, waarin vier mannen voortdurend op de vlucht zijn voor een oorlog. Literatuur met een humoristisch tintje, maar wel om je hoofd erbij te houden.

9 Judith Koelemeijer – Anna Boom
Interessante biografie over een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar haar geboorteland Hongarije en zich daar inzet om talloze Joden uit handen van de nazi’s te houden en er jarenlang het zwijgen toedoet, totdat…

10 Vonne van der Meer – Vindeling
Jutka’s leven staat in het teken van grote en trieste verliezen, maar wanneer ze ergens een handtas vindt, zorgt ze ervoor dat deze bij de eigenaar terugkomt en start ze haar missie dat ze alles wat ze vindt zal terugbrengen.

Deze lijst is uiteraard verre van volledig en er zijn nog legio Hongaarse, en anderstalige auteurs die hun verhaal hebben gesitueerd in Boedapest. Tips zijn heel welkom, zodat ik mijn koffer nog kan bijvullen met interessant en mooi leeswerk.

(foto via Andrés Nieto Porras, op Flickr, CC BY-SA 2.0)