Tien niet te missen boeken voor een bezoek aan Lissabon:

1 Pascal Mercier – Nachttrein naar Lissabon
Boeiend en diepgravend verhaal over een docent klassieke talen die hals over kop uit Bern naar Lissabon vertrekt om op zoek te gaan naar een vergeten schrijver.

2 Harrie Lemmens – Licht op Lissabon
Aan de hand van acht stadswandelingen wordt de lezer meegenomen langs cafés, gebouwen, pleinen en historische gebeurtenissen, onderweg citeert hij uit brieven en haalt hij belangwekkende ontmoetingen op.

3 O Lissabon, mijn thuis – Stedenreeks
Verzameling literaire bijdragen van Portugese en Nederlandse Schrijvers (o.a. August Willemsen en Arie Pos), een ode aan de stad.

4 Fernando Pessoa – Lissabon, wat een toerist moet zien
Een in 1925 geschreven vermakelijk reisgidsje waarin de schrijver per automobiel door de stad racet om alle bezienswaardigheden aan een fictieve reiziger te laten zien.

5 Fernando Pessoa – Boek der rusteloosheid
Bijna verplichte kost: het dagboek van Bernardo Soares, een van de alter ego’s van Pessoa, vol intrigerende gedachtes, fragmenten, aantekeningen en mijmeringen.

6 Gert-Jan van den Bemd – Branco en Julia
Zeer geschikt vakantieboek waarin een antiekhandelaar aan de hand van gevonden foto’s het leven van een vrouw reconstrueert.

7 Lobo Antunes – Als een brandend huis
De geschiedenis van Lissabon en Portugal wordt verteld aan de hand van herinneringen van acht zeer verschillende bewoners van een appartementencomplex.

8 José Saramago – De stad der blinden
Een besmettelijke blindheid neemt bezit van de stad, een epidemie die tot interessante en tegelijk pijnlijke taferelen lijdt.

9 Erich Maria Remarque – De nacht in Lissabon
Op de vlucht voor de nazi’s bemachtigt de hoofdpersoon een bootticket in ruil voor een uitvoerig verhaal tijdens een nachtelijke zwerftocht door de stad.

10 David Leavitt – De twee hotel Francforts
Broeierige roman over de relatie tussen twee echtparen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in verschillende maar gelijknamige hotels in Lissabon verblijven.