In het radioprogramma OVT werd vanmorgen de de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2023 bekendgemaakt. Op 29 oktober wordt duidelijk wie van de onderstaande schrijvers de 20.000 euro mee naar huis mag nemen. Uitgeverij Balans is met drie titels goed vertegenwoordigd.

* Leonard Blussé – De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740 (Uitgeverij Balans)
* Martin Bossenbroek – De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 (Athenaeum)
* Judith Koelemeijer – Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven (Uitgeverij Balans)
* Marcel Metze – Hoog spel. De politieke biografie van Shell (Uitgeverij Balans)
* Ivo van de Wijdeven – De macht van het verleden. Geschiedenis als politiek wapen (Spectrum)

De jury bestaat uit: Kathleen Ferrier, de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie (voorzitter); Emily Hemelrijk, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Inge Schriemer, conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum.