Kassa 19 van Claire-Louise Bennett, vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer, heeft vanavond de Europese Literatuurprijs 2023 toegekend gekregen. De auteur krijgt € 10.000 en de vertalers mogen € 5.000 verdelen. In 2020 won dit vertalersduo ook al de prijs met de vertaling van een boek van Ali Smith. Kassa 19 (de vertaling van Checkout 19) verscheen bij uitgeverij Koppernik.

De jury vindt Kassa 19 een hoopvol boek. Het is een ode aan lezen en aan de literatuur, aan de bevrijdende kracht ervan. In een tijd waarin bijna niets, en zeker literatuur niet, kan ontsnappen aan ‘marktwerking’ (en daardoor aan marginalisering) leest Kassa 19 als een vurig pleidooi vóór literatuur, vóór (persoonlijke) bevrijding en emancipatie middels lezen en schrijven. In De Groene Amsterdammer – mediapartner van de prijs – schrijft Thomas Heerma van Voss: “Kassa 19 kun je zien als de wordingsgeschiedenis van een schrijver, van iemand die deels leert te leven via haar fantasie. Het is een wonderlijk, vol, associatief boek, meer een verhalenbundel dan een reguliere roman.” In dezelfde recensie beveelt Heerma van Voss ook Poel aan, het debuut van Bennett dat deze zomer bij uitgeverij Koppernik in vertaling verscheen. Het laat zien dat de auteur direct al haar eigen toon had gevonden, verbrokkeld en vol, intellectueel en overdonderend.

De jury van de Europese Literatuurprijs 2023 bestaat uit voorzitter Christine Otten, recensente en dichter Iduna Paalman namens De Groene Amsterdammer, literair vertaler Adri Boon (laureaat 2022) en boekhandelaren Erik Hoekstra (Broekhuis te Hengelo) en Jan Bouman (Voorhoeve te Hilversum). De longlist werd samengesteld door dertig Nederlandse kwaliteitsboekhandels uit het hele land. Uit deze lijst van veertien titels selecteerde de jury de shortlist en de winnaar. Naast Kassa 19 waren ook Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai en Kijk ons dansen van Leïla Slimani genomineerd.

Onze recensent Kris Velter schreef op Tzum eerder:

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat dit boek volstrekt uniek is: prachtig gecomponeerd, intelligent en briljant geschreven, van begin tot einde een ode aan de literatuur en het leven. Deze tweede roman van Claire-Louise Bennett behoort tot het allerbeste ooit uitgegeven door Koppernik – een uitgeverij die sowieso al garant staat voor kwaliteit.