Alkibiades staat al maanden in de bestsellerlijst, maar de vuistdikke roman van Ilja Leonard Pfeijffer wist niet door te dringen tot de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Geen enkel boek van De Arbeiderspers overigens. En dat steekt toch een beetje blijkbaar, want de uitgeverij plaatst vandaag een paginagrote advertentie in de boekenbijlage van de NRC met louter positieve quotes van lezers. Anonieme lezers (via Goodreads, Hebban en reacties via de mail), dat wel. Het lijkt of de advertentie de stem van de kopende massa tegenover de stem van de officiële jury (waaronder onze Miriam Piters) wil zetten.

In mei plaatste De Arbeiderspers ook al een paginagrote advertentie in de NRC met positieve quotes uit recensies uit andere bladen, nadat Thomas de Veen Alkibiades slechts twee ballen had toebedeeld. ‘Ervaar Alkibiades zelf’ was toen de reclameslogan, nu is dat: ‘Beleef Alkibiades zelf’.

Het is in ieder geval duidelijk dat de lezers zich niet meer laten leiden door recensenten of jury’s.